Как ще изглежда ул.“Цар Иван Шишман“ след ремонта

ulica-shishman
Снимка: Район Средец

От район „Средец“ на столична община визуализираха как ще изглежда ул. „Цар Иван Шишман“ след ремонта, който започва на 10 май. Емблематичната улица ще има автомобилно движение, но ще е без обособени тротоари. Настилката ще е от бетонни павета, като се предвижда и полагане на бетонови плочи със съответния растер, обяснява проектантът арх. Иво Пантелеев, ръководител на архитектурно бюро А.Д.А. По негова разработка бяха ремонтирани и ул. „Граф Игнатиев“ и площадите „Славейков“ и „Гарибалди“.

От 10.05.2021 г. започва цялостната реконструкция на ул. „Цар Иван Шишман“ от ул. „Ген. Паренсов“ до пл. „Народно събрание“. Първо ще се поднови ВиК мрежата, която е от 1901 г. , както и топлопреносната мрежа, която също е изключително стара и в предаварийно състояние.

След приключване на работата на „Топлофикация София“ ЕАД и „Софийска вода“ започва обновяването на улицата. Цялостният ремонт ще продължи в рамките на една календарна година.

От 10 май ул. „Цар Шишман“ ще бъде затворена за автомобилен трафик, но тротоарите ще останат проходими. Поетапно ще бъдат затваряни кръстовищата, а информацията за това ще бъде разпространявана седмица по-рано.

Заради работата на „Топлофикация София“ ЕАД и „Софийска вода“ ще бъде спряно топлоподаването в района. Информация за точния график ще се разпространява от „Топлофикация София“ ЕАД https://toplo.bg/blog/2021/04/24/1230

След приключване на работата на двете дружества ще започне обновяването на улицата. Проектът включва полагане на настилка от бетонови и гранитни павета за уличното платно, от същите материали ще е настилката и по тротоарите, а те ще са отделени от пътното платно с гранитни плочи.

С цел ограничаване на скоростта на автомобилите до максимум 20 км/ч, кръстовищата ще имат рамповидни участъци. Ще бъдат подменени всички капаци на шахти на подземната инфраструктура, както и уличното осветление, което ще бъде енергоефективно. Създадена е система от мерки за осигуряване на достъпна среда – водещи ивици за насочване, тактилни плочи за внимание, понижени бордюри в зоните на кръстовищата.

Предвидена е възможност за поставяне на преместваемите елементи – кашпи и декинги (това се дискутира с жителите на улицата и все още е под въпрос). Те могат за де разполагат от страната на местата за паркиране като броят и точното им местоположение може да варира в зависимост от необходимостта от тях.

Обновяването на ул. „Цар Шишман“ е част от проекта „Изграждане, възстановяване и обновяване на публични пространства в Централната градска част на гр. София – зона 2“, изработен след конкурс през 2014 г. и минал през поредица професионални и обществени обсъждания.

За сигнали и допълнителна информация 📞02 9377 240 и remonti@sofia.bg