Пълна забрана за паркиране в платените зони на София при мръсен въздух ???

sofia–air–polution
Смог в София

Продължават хипотетичните и неефективни предложения за справяне с мръсния въздух в София. Деленето на колите на четни и нечетни номера в центъра на София при мръсен въздух, не бе прието в Столична община. Предложението бе на зам. кмета Йоана Христова, но комисията по транспорт го отхвърли тъй като от пътна полиция няма да могат да се справят с контрола. Отпадна и предложението за двойно увеличаване на цената за „синя зона“. 

Въпреки че според измервателните станции, най-мръсния въздух е в кварталите в които отоплението е с твърдо гориво, обсъжданията на общинарите се въртят главно около автомобилите.  

В същото време, комисията по екология в общината прие въвеждането на пълна забрана за паркиране в „синя“ и „зелена“ зона в столицата, ако има прогнозно замърсяване от 2 градски станции, че в следващите два дни фините прахови частици ще са четири пъти над нормата. Успоредно със забраната ще се въведе и „зелен билет“ от 1 лв. за цялата градска мрежа. 

Проблемът е че „зеления билет“ ще влиза в сила със закъснение, тъй като осреднените измервания на фини прахови частици за денонощието се публикуват преди обед на следващия ден, а че Центърът за градска мобилност ще има нужда от още ден, за да въведе нова организация на градския транспорт, като пусне повече автобуси по линиите.

Следващото предложение е при мръсен въздух, колите да се паркират в десните ленти на основните входно-изходни булеварди на столицата и оттам жителите да използват градския транспорт, за да се придвижват в центъра. Засега предложението изглежда необосновано, тъй като това може да доведе до допълнителни задръствания. 

Окончателното гласуване на механизма от оперативни мерки за подобряване на качеството на атмосферния въздух обаче предстои на заседанието на общинския съвет този четвъртък (25 януари). 

Вижте още: Столична община ще дели колите на четни и нечетни номера