Столична община ще дели колите на четни и нечетни номера при мръсен въздух

sofia–air–polution
Смог в София

Ограничение за влизане в центъра на София за автомобили с определени номера, забрана за паркиране в части или в цялата синя зона, забрана за влизане в карета от центъра, сезиране на КАТ за масирани проверки.  Това са част от мерките, които по предложение на заместник – кмета по екология Йоана Христова ще бъдат включени в аварийния план на Столичната община за дни, в които въздухът в града е силно замърсен. 

Основното предложение е въвеждане регламент за навлизане на МПС в Зона „Център“ на принципа четни и нечетни номера на автомобилите т.е. да се прилага спиране от движение на автомобили в центъра на София според номерата им, като за един ден това ще се прилага за колите с четни, а в друг – с нечетни номера в зависимост от датата. Тази мярка се използва успешно в големи градове като Милано, Атина и Пекин.

Доста спорове породи и идеята сред общинските съветници, районите в обхвата на  „Синя зона“ да бъдат забранени изобщо за паркиране, с изключение на живущите там. 

sinya-zona-paid-parking-in-sofia

Постоянната комисия по околна среда подкрепи и да бъде даден мандат на кмета на Столична община да внесе предложения за промяна в националното законодателство, свързани с поставяне на стикери за екологичния клас на МПС, както и за даване на възможност на общините за ограничаване на движението на МПС по технически характеристики (екологичен клас) при необходимост.

С приетото днес предложение отпадат мерките, които бяха предложени по рано, а именно: увеличение на цената на синята зона от 2 лв. на 4 лв. в дните с очаквано превишение и безплатно паркиране в буферните паркинги срещу документ за масов градски транспорт (билет или карта) за съответния ден. 

Одобреният от членовете на постоянната комисия по околна среда доклад с мерки от механизма ще влизат в сила в две ситуации – при отчитане на прогнозна стойност, надвишаваща 200 мг/кв.м. в два последователни дни или при реално отчетено замърсяване от над 200 мг/кв.м. в два последователни дни на 2 от градските станции или за един ден на четири от градските станции. В допълнение към това, при реализирано превишаване може да бъде въведена и допълнителна мярка – „зелен билет“ на цена от 1 лв. на ден за целия градски транспорт.

Преди няколко дни Столична община прие и НОВИ ИЗИСКВАНИЯ ЗА СТРОИТЕЛНО-МОНТАЖНИТЕ РАБОТИ В СТОЛИЦАТА.