Ремонт възкреси духа на гара Подуяне от 30-те години на миналия век

gara-poduyane
гара Подуяне

Една от най-важните жп гари в столицата – гара Подуяне, вече е напълно реновирана

Една от най-важните жп гари в столицата – гара Подуяне, вече е напълно реновирана и конкурентоспособна на други европейски жп гари. Строена през 1930 година по проект на легендарния арх. Панайот Калчев, един от най-известните архитекти на жп гари в България, сградата не е била ремонтирана никога след построяването си.

Заради специфичната си архитектура зданието често е използвано за декор на филми, а след основния му ремонт вече може да пресъздава успешно 30-те години на миналия век и в по-скъпи кино продукции. Декоративните елементи от сградата са реставрирани и възкресяват духа на този период по неповторим начин.

Освен с възстановена архитектурна препратка към миналия век, гарата вече разполага и с всички съвременни удобства за пътниците – климатици, вентилация и топла вода. Осигурено е и постоянно видеонаблюдение, което осигурява спокойствие на пътниците.

На гара Казичене – друга гара, преминала през основен ремонт, пътниците също ползват много подобрения. Външната фасада и интериорът на гарата са напълно обновени, изградено е кафене и кът за деца, инвалидна рампа, както и специална тоалетна за хора с намалена подвижност. За някои от пътниците обаче най-важен е безплатният интернет, защото така неусетно минава времето до пристигането на влака, както те самите признават.