Васил Терзиев: Ще има промени в такса смет за софиянци

konteyneri-za-bokluk

Когато вкараме регламента „замърсителят плаща“, ще има промени в такса смет за софиянци – в каква посока и за кого, ще го уточним. Това каза кметът на София Васил Терзиев в сутрешния блок на бТВ, цитирано от БТА.

Правим разчети, защото това са домакинствата и бизнесът, посочи той и увери, че когато са готови, ще споделят рамката, и то по-рано, за да са подготвени хората. 

За едни ще има поскъпване, за други – намаляване, ако генерираш много боклук, ще плащаш повече, посочи кметът. По думите му тези промени трябва да залегнат в план-сметката и в други аспекти на бюджета.

Според Терзиев още един мандат ще е необходим, за да се намали недостигът на места в детските градини.

Кметът посочи, че засега София не е пред криза с боклука, има поне две години тя да бъде решена. Това, което заварихме, беше, че 90% от отпадъка, който се извозваше в завода за боклук, се депонираше, т.е почти нищо не се рециклираше, не се гореше като RDF (твърдо гориво от отпадъци – бел. ред.), обясни той. Целта ни е до края на годината това да стане под 10%, като се увеличи процентът на рециклиране до 8-9 %, при 1,5% сега, разясни Терзиев.

Другата важна стъпка, според него, е да заработи системата за RDF. Заводът и прилежащите клетки са планирани да бъдат запълнени за 21 години, целият капацитет ще се изчерпа в рамките на девет години, ако продължаваме да не горим твърдите отпадъци – седем са минали, две остават, уточни кметът. По думите на Терзиев следващата седмица ще бъде пусната обществена поръчка, за да се „отпуши“ процесът за пълния тонаж на RDF. Той съобщи също, че скоро се очаква почти двойно увеличение на хората, които ръчно сепарират боклука, като в същото време този удвоен брой хора ще струва 3 млн. лв. по-малко, тъй като са изчезнали „едни посредници“.