Поискаха строителна ограда около Паметника на Съветската армия

pametnik-na-savetskata-armiya
Паметник на съветската армия

Предписание за незабавни мерки за ограничаване на достъпа на граждани до паметника на Съветската армия в София е поиска кметът на район „Средец“ Трайчо Трайков.

Експерти от район „Средец“ са изготвили констативен протокол за състоянието на Паметника на Съветската армия в София, обяви Трайков във „Фейсбук“. „Вече е изпратен на областния управител с предписание за незабавни мерки за ограничаване на достъпа на граждани в близост до съоръжението чрез поставяне на строителна ограда и демонтиране на опасните елементи“, посочи Трайков.

По думите на Трайков има уверението на областния управител на София-град Вяра Тодева, че поверената ѝ администрация ще реагира адекватно. „За разлика от всички предишни случаи, когато подобни предписания, актове и заповеди са игнорирани или обжалвани по съдебен ред и не са изпълнявани, дори когато съдът е потвърждавал основателността им“, допълни районният кмет.

Трайчо Трайков написа още, че в писмо до дирекция „Сигурност“ на Столична община е поискал да предприемат мерки за спазване на условията в издаденото от тях съгласувателно писмо за провеждане на акцията пред съоръжението, които изрично забраняват поставянето на преместваеми обекти като шатри, палатки и други подобни.

Паметникът на съветската армия в София се превръща в частна държавна собственост от публична държавна собственост. Това реши Министерски съвет в началото на месец август.

Променя се статутът на имот  публична държавна собственост в имот частна държавна собственост, съобщиха от правителствената и формационма служба. Същият се намира в Княжеската градина в София и представлява мемориален комплекс „Паметник на Съветската армия”. Решението е по предложение на областния управител на София, в чието управление е имотът. Той трябва да отрази промяната в Акта за държавна собственост.