Трайчо Трайков се извини за начина, по който се прави реорганизацията на движението по „Патриарх Евтимий“, „Витоша“ и „Фритьоф Нансен“

bulevard-vitosha

Бих искал да се извиня за начина, по който Столична община прави реорганизацията на движението по бул. „Патриарх Евтимий“, бул. „Витоша“ и ул. „Фритьоф Нансен“. Дори не говоря за достойнствата и недостатъците на самия проект. Това написа във Фейсбук кметът на столичния район „Средец“ Трайчо Трайков, цитироано от БТА, по повод на новата организация на движението там, срещу която протестите на живеещи в района продължават.

Трайков написа, че е бил е поискал да има обществено обсъждане на проекта и на всички съпътстващи документи и изследвания, че ще бъдат взети предвид обоснованите предложения на гражданите и че едновременно ще бъдат въведени работещи компенсаторни мерки. Много голям проблем за мен е, че не съм успял да убедя колегите, колко е важно да се работи именно с уважение и мисъл за местната общност, както и че съм допуснал информацията с мен да се споделя умишлено избирателно, подчертава районният кмет.

Уморих се да повтарям, че нищо хубаво не може да се случи, ако не се помисли едновременно за легитимния интерес на пряко засегнатите, от които се очаква да платят цената. Опасявам се, че това може да стане прецедент, който да минира доверието в способността на районните кметове да представляват ефективно хората, които ги избират и по този начин да се загуби възможността за смислени градски промени, отбелязва Трайков.

Трайков информира какво следва, ако съдът остави нещата каквито са. Подготвил е доклад до Столичния общински съвет за преминаването на 105-те места от платения паркинг до Националния стадион към синята зона, където да могат да паркират и хората от подзона 2. Също от подзона 2 да може да се паркира двустранно по бул. „Витоша“, а не само по източната част. Трайков информира, че се подготвя и доклад за промяната на времетраенето и цените на зоните за платено паркиране в центъра, с приоритет за живеещите в непосредствена близост. „Говорил съм с кмета на Столичната община и общински съветници и очаквам добронамерено отношение и съдействие“, отбелява той, но подчертава, че идеята е била всичко това да стане предварително.

В по-средносрочен план съм поискал да проектираме подземен паркинг в района на кръстовището на ул. „Гурко“ и бул. „Васил Левски“, за което ни е необходимо съответното финансиране от Столичната община, съобщи още Трайков във Фейсбук.