Патриарх Неофит назначи свещеници от София в Руската църква

Български свещеници ще бъдат назначени от днес в храм „Св. Николай Мирликийски“, известен като Руската църква. Това е разпоредил патриарх Неофит, съобщиха от Софийската света митрополия.

„Софийската Света митрополия гарантира, че никаква част от имуществото на църквата няма да бъде погубена или увредена. Както и досега вярващите ще могат да се поклонят пред мощите на Свети Серафим Софийски и да измолват неговата благодатна помощ и подкрепа”, гласи съобщението на патриаршеския сайт.

Мотивите за това решение са израз на грижа за вярващите. Така се запазва добрият ред в църквата и следва да бъде разбирано само в неговия духовен аспект. С него не се засягат вещни или други права на когото и да било, каквито са им гарантирани от светските закони.

„Действието на Негово Светейшество е продиктувано от грижа за вярващите, запазване на добрия ред в църквата и следва да бъде разбирано само в неговия духовен аспект. С него не се засягат вещни или други права на когото и да било, каквито са им гарантирани от светските закони“, съобщиха още от митрополията.

Всякакви други въпроси от светски юридически и административен характер, имащи отношение към казуса, ще бъдат обсъдени на редовното заседание на Светия Синод на Българската Православна Църква – Българска Патриаршия, се казва в съобщението.