Започва проверка на бензиностанциите в цялата страна. Премиерът обвини ГЕРБ за хибридна атака

opashki-po-benzinostancii

Вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова възложи на Комисия за защита на потребителите (КЗП) проверки на бензиностанциите в цялата страна във връзка с изкуствено създадената паника и недопускане на спекулативно повишаване цените на горивата.

Дирекция Регулиране на икономическата дейност към Министерството на икономиката и индустрията започна проверки на лица и фирми, осъществяващи търговия на едро на нефт и продукти с нефтен произход, които са в Регистъра на икономическото министерство за евентуални закононарушения на регистрационния режим.

„Няма да позволим никой да трупа свръхпечалба на гърба на хората. Започнахме проверки чрез КЗП и ресорната дирекция в Министерството на икономиката. Ще използваме всички законови механизми, за да защитим потребителите“, заяви министър Нинова.

„Имаме големи количества гориво в цялата система. Всичко е заредено по цялата верига. Единствената причина за паниката в сряда с горивата е, че са се използвали снимки от малки бензиностанци и са се изпратили в социалните мрежи в огромен размер под политическа или хибридна атака. Хората, които виждаме, че са го организирали това, са свързани с младежката организация на ГЕРБ“. Това каза министър-председателят Кирил Петков след среща с членовете на Българската петролна и газова асоциация.

„Ето как използват страха от войната, въпреки че цялата система е била обезпечена с гориво, се създава паника за няколко часа, която се опитва да кара хората да се нареждат на опашки, да се пълнят резервоари без да има никаква причина за това. Това, което се разбрахме всички е, че усетим ли подобен тип хибридна атака, политическо разклащане на системата, опитвайки се да се направят политически дивиденти на гърба на хората, които се редят на опашка, ние ще имаме кординиран отговор моментално, за да има отговор към населението, за да не се поддават на лъжи и манипулации“, добави премиерът.

Той призова хората да следят какво казва правителството и успокои, че гориво има навсякъде у нас.

Петков обясни и как се е стигнало до паниката, която предизвика опашки на бензиностанциите. „Малки бензиностанции, които са били без количество, за да не затварят са си вдигнали цената. В социалните мрежи се завъртяха платени постове от ГЕРБ, които предизвикаха паника сред обществото и търсенето се е увеличило с пъти в тези часове. Така количеството се е изчерпало заради увеличеното търсене“.

„Всички тези обяснения за не знам си коя зима на Борисов… жалко е да се използва страхът на хората за политически цели“, смята премиерът.