Автобусите на градския транспорт в София намаляват наполовина при липса на газ

1156
avtobus-ikarus-se-otrazyava-na-moderen-electrobus

От около 450 коли на автотранспорта, 250 са само на природен газ и няма да могат да се използват при липса на доставки на природен газ, съобщава Нова телевизия. Ако няма достатъчно природен газ градският транспорт в София ще премине на празнично разписание.

Това заяви директорът на „Столичен Автотранспорт“ Слав Монов на изслушване в енергийната комисия в общинския съвет. Извънредното заседание е по темата със спрените руски доставки на газ за България. И допълни: „Засега имаме газ. Имаме уверение, че до края на май доставките няма да бъдат нарушени“.

„Изготвили сме план Б, по който да действаме в случай, че спрат тотално доставките“, увери Слав Монов. А именно – ще може да се осигури транспортното обслужване на София, но в празнични разписания както е в събота и неделя – по около 250 автобуса на ден. Да се надяваме, че няма да се стигне до там“, каза още той. 

Това са физическите възможности на „Столичния автотранспорт“ при прекратяване на всякакви доставки на газ от 1 юни, уточни още Монов. 

Природният газ, необходим за работата на „Топлофикация София“ и на „Столичен автотранспорт“ са гарантирани до края на април и за май. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова вчера.