Йорданка Фандъкова: Газът за „Топлофикация София“ и автобусите е гарантиран до май

alexander-nevsky

Кметът на столицата Йорданка Фандъкова коментира ситуацията със спрените доставки на газ от руска страна в профила си във Фейсбук:

„Нужните количества природен газ за „Топлофикация София“ и за автобусите на „Столичен автотранспорт“ са гарантирани до края на април и за май. Това са уверенията на директорите на „Булгартрансгаз“ и „Булгаргаз“, с които разговарях тази сутрин“, написа тя.

Тя поясни, че през пролетните и летните месеци, потребяваното количество газ от „Топлофикация София“ е почти три пъти по-малко в сравнение с нуждите през отоплителния сезон и това дава голяма степен на сигурност, че необходимите количества ще бъдат осигурени от други доставчици.

„Информацията от „Булгаргаз“ към момента е, че цената на природния газ, който може да се осигури, ще бъде по-висока. По моя заповед и двете софийски дружества имат разработени кризисни планове за работа както при вариант с намаляване на доставените количества газ, така и за пълно спиране. Към момента се надявам, че крайните варианти на работа ще бъдат избегнати“, допълни тя.

Вчера от Министерството на енергетиката обявиха, че „Газпром” е информирал държавната ни газова компания „Булгаргаз” за спирането на доставките на природен газ, считано от 27 април.