От утре „Газпром“ спира доставките на газ до България

pressurized-water-pipe
Снимка: Pixabay

Руската държавна компания „Газпром“ спира доставките на природен газ до България от 27 април. Това обявиха от Министерството на енергетиката в съобщение до медиите. Днес в „Булгаргаз“ е получено уведомление от „Газпром Експорт“, че доставките ще бъдат спрени в сряда.

„Българската страна е изпълнила изцяло задълженията си и е извършила всички плащания, изисквани по настоящия договор, своевременно, стриктно и в съответствие с неговите клаузи“, уточняват от енергийното министерство, като подчертават, че към момента не се налагат ограничителни мерки за консумацията на природен газ в България.

От руска страна е била предложена нова двуетапна процедура за плащане на газа. Анализ на държавното дружество „Булгаргаз“ и Българският енергиен холдинг (БЕХ) е установил, че тя е „в несъответствие на съществуващия до края на тази година договор и крие значителни рискове за българската страна, включително да извършва плащания, без да получи каквито и да било доставки на газ от руска страна“.

Предприети са мерки за алтернативни доставки на газ, но от министерството не дават повече подробности. Такива се очакват утре сутринта на извънреден брифинг на министъра на енергетиката Александър Николов.