Полицаи масово анулирали глоби и фишове

patna-policia-traffic-police

Над 20 служители на Главна дирекция „Национална полиция“ са участвали в схема за незаконно анулиране на фишове и глоби за нарушение на правилата на пътя, заяви на брифинг началникът на „Пътна полиция“ Калоян Драганов. Към момента е установена щета към бюджета за 70 000 лв.

Служителите са използвали собствените си пароли, за да отбележат като разплатени наложени глоби за нарушения, заснети чрез камерите на МВР. Парите от глобите обаче реално не са постъпили в бюджета.

Установени са и неправомерно анулирани електронни фишове от служители, които са нямали права за това. Има и случаи на издаване на електронни фишове за превишаване на скоростта на движение над 50 км/ч в населено място, което е незаконно и смекчава предвиденото наказание в този случай. Заведено е дисциплинарно производство срещу отговорните служители. По случая е образувана и преписка, изпратена на Софийска градска прокуратура.

При друга проверка са констатирани няколко случая с извършени нарушения с регистрацията на автомобили с цел облаги, които нанасят щети на застрахователните компании.

За изминалите две години са установени повече от 200 автомобила, регистрирани като друг тип превозни средства с цел спестяване на застрахователна сума. Разкрити са и случаи, в които моторни превозни средства са регистрирани в състояние „тотал щета“ и след получаване на застрахователното обезщетение, незаконно са пререгистрирани отново като коли „в движение“.

За услугата уличените служители на МВР са получавали суми от 300 до 1000 лв. чрез посредници. По тези случаи също са образувани дисциплинарни производства. Някои от уличените са излезли в дълъг болничен отпуск, за да избегнат предявяване на обвиненията.

От МВР се оплакаха от натиск, целящ да дискредитира хората, които разследват измамните схеми. Преди седмици е имало посегателство в дома на началника на отдел „Пътна полиция“ към СДВР Тенчо Тенев.

„Заплахите ще продължат, но ние няма да се поддаваме и няма да спрем. Решили сме да чистим до дъно, но не може държавният отдел за регистрация в КАТ да се обърне на частно дружество за регистрация на всякакви простотии. И тези нарушения сме ги установили само за изминалите две години, а ако се поровим назад – 2018, 2019 – кой знае какво ще открием“, каза Тенчо Тенев, цитиран от БНТ. 

Установени са полицейските служители, участвали в проверката на турския водач на камион, който беше ударен от полицай на АМ „Хемус“. Те са с богат професионален опит – единият работи от 1994 г., а другият – от 2004 г. в МВР.

Двамата са дали обяснения по случая, които не съответстват на заснетия видеоматериал. След разпита им и двамата са излезли в дълъг болничен, който също се проверява. В момента тече обследване на всички технически системи за видеозаснемане и звукозаснемане.

Снети са показания и от турския шофьор, който е бил обект на проверката. Той е получил извинение от страна на МВР. Случаят се проверява и от Окръжна прокуратура – София.