9 години затвор за Кристиан Николов за смъртта на Милен Цветков

kristiyan-nikolov

Обвиняемият за смъртта на журналиста Милен Цветков – Кристиан Николов, получи 9-годишна ефективна присъда за убийство по непредпазливост.

Николов ще излежава наказанието си при първоначален общ режим. От продължителността на престоя му в затвора ще се приспадне този в ареста и времето, прекарано под домашен арест.

Освен това шофьорската книжка на Николов се отнема за срок от 10 години. Той ще трябва да плати и разноските по делото.

По-рано прокуратурата поиска 15 години затвор за Николов. Пред магистратите първо тезата си обосноваха от държавното обвинение – а именно, че Кристиан Николов умишлено е причинил катастрофата на 19 април 2020 г. Според прокуратурата затова свидетелстват множеството експертизи, доказателства и разпити на свидетели.

По делото има данни, че подсъдимият редовно е употребявал наркотици, твърдят прокурорите, и посочват, че в мобилен телефон, открит в дома на Николов, са открити чатове, в които подсъдимият е поръчвал дрогата. Според прокуратурата автотехническата експертиза ясно доказва, че се изключва версията за заспиване зад волана от Николов, тъй като траекторията на джипа на подсъдимия е щяла да се промени, а това не се е случило.

Експертизи по делото доказаха, че в кръвта на Кристиан Николов е имало три вида дрога.