Предупреждават за попове – ментета извършват панихиди, водосвети и осветявания

попове-ментета

По информация на Софийската митрополия в последните няколко месеца се наблюдава засилена тенденция на лица, които не са свещенослужители да вземат участие, организират и извършват частни и обществени богослужебни действия – извършване на панихиди, заупокойни молитви, водосвети, осветявания и др, съобщиха от община Нови Искър. В тази връзка Ви призоваваме да бъдете внимателни и да изисквате служебна индетификационна карта от съответния свещенослужител.

„Възможно е някъде за свещенослужители да се представят хора, които на практика не са и нямат нищо общо с Българската православна църква и нейния синод, коментира Ловчанският митрополит Гавриил и допълни, че е чувал за такива случаи.

Най-често фалшиви свещеници се срещат в гробищните паркове по време на Задушница. Те успяват да излъжат по-наивните и служат, макар че нямат право. На Задушница няма цена, определена от църквата, така че всеки дава колкото има, а псевдосвещениците се появяват за да вземат някой и друг лев от опечалените срещу нескопосано прочетена молитва.

Според данни на Свещеническия съюз към КТ „Подкрепа“ свещенослужителите на БПЦ са 964. В тази цифра не влизат тези от старокалендарните фракции и остатъците от синода на покойния Пимен.

Към момента в страната има четирима пименови епископи и 60 попове. Отделно към старокалендарците на епископ Фотий, който не е към БПЦ и старокалендарците към един от отцепническите фракции на Гръцката църква свещениците са около 50. Към старокалендареца Касиан пък йеромонасите са 13, отделно към него иам още 20 калугери и няколко монахини.