Първата водородна зарядна станция беше официално открита в София

vodorodna-zaryadna-stancia

Първата за България и региона водородна зарядна станция бе официално открита в София. Проектът е част от лабораторията за тестване и развитие на системи за чиста енергия. Първата водородна станция се намира в жк „Дружба“ на ул. „Искърско шосе“ 11 в София (вход към обекта откъм ул. „Мюнхен“)

Водородът от станцията е с много висока чистота и едостатъчен за директно използване в транспортни средства. Ежедневно може да зарежда 10-15 автомобила или два автобуса.

Произведеният на място водород постъпва директно във водородната зарядна станция, където се компресира до необходимото налягане за осъществяване на зареждането.

Станцията разполага с два изхода с различно налягане, което позволява в рамките на минути да бъдат заредени леки, лекотоварни и товарни автомобили.

Системата е част от по-сложната задача да се изучи най-ефективният метод  за съхранение на енергия, обясни Евелина Славчева от БАН:

„Панелите произвеждат ток и той се съхранява в батерии. Излишъкът се използва за производство на водород и водородът може да се съхранява дълго време. Поставяме си за цел да изследваме коя от тези системи е най-ефективна“

В България все още има само един водороден автомобил. И той част от проекта на Центъра за компетентност „Хитмобил“ при БАН. 

Но Евелина Славчева се надява да има повече в бъдеще.

„Ще можете да зареждате безплатно тука в продължение на две години
Преди близо година ЕП поиска до 2031 година на всеки 200 км да има водородни станции. Чехия, Норвегия, Исландия, Латвия и Италия имат по една две зарядни станции за водород. В Германия те са 88. Водородната пътна карта на България предвижда догодина у нас да има 120 водородни автомобила и 5 водородни зарядни станции. А до 2030-та 600 превозни средства и още 14 зарядни станции.