Строят нов квартал за 7700 души между „Люлин“ и „Обеля“

квартал-запад
Бъдещата пешеходна зона в квартал "Запад". Снимка: Столична община, НАГ

Жилищен комплекс за 7700 души ще бъде построен в кв. Модерно предградие. Той ще е със самостоятелен център и със своя вътрешна пешеходна зона с магазини като ул. „Витоша“, обявиха проектантите му пред общинската комисия по екология днес, цитирано от „Дневник“.

„Нарекохме го квартал „Запад“, както има квартал „Изток“, каза инвеститорът Христо Чепишев. Неговата фирма „Европропърти БГ“ строи жилищни комплекси в Бояна и в други квартали на София. Територията бъдещото строителство сега е празна и се намира зад магазините „Хит“ и „Практикер“ на бул. „Панчо Владигеров“, който свързва жк „Люлин“ и „Обеля“.

За нуждите на бъдещия квартал вече частично е изградена инфраструктура – готово е продължението на ул. „Баба“ с размери и осветление на булевард. Ще бъде изграден и съвсем нов друг булевард – „Стефансон“. Той ще е успореден на жп линията, която минава прокрай гробищен парк „Бакърена фабрика“.

Предвижда се там, на бул. „Панчо Владигеров“, да има нова метростанция – тя ще е между сегашните „Сливница“ и „Обеля“.

Разрешената височина до кота корниз в квартал „Запад“ е 25 м, което позволява до 7-8-етажни сгради. Дължината им ще е между 45 и 50 м. Интензивността на застрояването е с коефициент между 3.5 и 2.5 в различните части на новия квартал.

„Много плътно застрояване се предвижда“, коментира арх. Ивайло Петков, общински съветник от ГЕРБ. Той предложи партерните етажи на сградите да бъдат отредени за социални функции. Като разбра, че там ще живеят близо 8000 души, арх. Петков първо попита предвиждат ли се паркинги. Авторите на проекта, арх. Лалов и арх. Гайдаров, посочиха, че ще има подземни паркинги на две нива.

Два детски центъра са заложени в проекта за новия квартал, разясниха те след въпрос предвиждат ли се училища и детски градини. Центровете не са детски градини, репликира Лорита Радева, председател на комисията.

„При срещата ни с кмета Фандъкова тя също първо попита къде са детските градини. Затова включихме тези два детски центъра“, обясни Чепишев. После обяви, че ако общината му предложи терен, ще построи и детска градина. Бърза проверка на главния архитект на София Здравко Здравков установи, че там няма свободни общински терени.

До 10 години новият квартал „Запад“ трябва да бъде изцяло готов и населен, се разбра от обясненията на инвеститора. Проектът предстои да бъде обсъден и в други общински комисии преди да бъде предложен за гласуване в Столичния общински съвет.