НОЩ В МУЗЕЙКО С КУКЕРИ И КАРАКОНДЖУЛИ

Да нощуваш у приятел е събитие за всяко дете. Да нощуваш в Mузей – истинско приключение! Едва ли има нещо по-забавно от това да разглеждаш етажите му в късните часове на деня, да вземеш своя чувал и да пренощуваш на място, пълно с истории. Музейко открива 2020-а с покана към децата и родителите, готови да преживеят една незабравима вечер: в края на януари кукери и караконджули ще се забавляват заедно, както никога досега!

На 25 януари Детски Научен Център “Музейко” очаква всички приключенци за една магична нощ – такава, каквато сме си я представяли само в приказките! В специалната януарска вечер всички малки посетители ще могат да пристигнат, облечени като кукери или караконджули. А защо не да изработят своя маска на място? В специално ателие в Maker Space Музейковците ще ни покажат как да създадем кукерски маски, с които да прогоним страшните караконджули, и ще ни разкажат защо се преобразяваме и вдигаме толкова шум в началото на годината. В духа на традициите Музейко кани всички деца да донесат и представят своята любима носия, която съхранява българската история и характер.

В разгара на вечерта малки и големи могат да посетят специална прожекция на „Златната ябълка“ – първият анимационен сериал, базиран на българските легенди и фолклор и създаден от Студио Змей. Неговият пилотен епизод ще ни срещне със смелата синекоса Вихра, която е наполовина змей и наполовина човек и нейната най-добра приятелка – пъргавата самодива Тина-Пакостина. Ще се запознаем и с братята Бран и Влад, които мечтаят да станат могъщи кукери. Заедно с тях ще научим древни легенди, ще се сблъскаме с лукави злодеи и ще разкрием пъклени планове, които ще променят съдбите на всичките ни герои. Филмът на Димитър Петров ще се излъчи с партньорството на Българска Национална Телевизия.

Един от задължителните елементи на всяка Нощ в Музейко – турът с фенерчета, ще се отправи с деца и родители в търсене на караконджулски следи сред етажите на научния център. Ще бъдем любопитни, ще играем, но най-вече – ще се смеем, за да победим лошите мисли и натрапниците!

Всички деца на възраст между 7 и 13 години ще имат обособено място за сън заедно със своите родители. След вълнуващата вечер заедно ще закусят, разказвайки си забавни истории от срещата с Музейко и старите кукери.

Нощ в Музейко е авторски формат на най-голямото пространство за учене чрез игра у нас – Музейко. На 25-и януари Нощта ще се случи за четвърти пореден път след изключителните й издания през 2018 г. и 2019 г. –

Повече информация как да се включите в Нощ в Музейко “Кукери и караконджули” може да откриете тук: www.muzeiko.bg. Местата са ограничени. Очакваме Ви!