Учебни автомобили блокираха центъра на София

учебни-автомобили

Автоинструктори от цялата страна с над 400 автомобила се включиха в днешния протест в центъра на столицата срещу готвените нови правила за провеждане на шофьорските курсове. От 12.00 часа те блокираха движението по „Цар Освободител“ от ул. „Г.С. Раковски“ до бул. „Дондуков“.

На митинг приеха протестна декларация, която първо представиха в просветното министерство, а след това и пред министъра на транспорта Росен Желязков.

Автоинструкторите поискаха да бъде отменена заповедта на министъра на образованието Красимир Вълчев от 15 ноември, с която се увеличават часовете за кормуване от 31 на 42 часа.

Освен това не са съгласни да бъдат снимани с курсистите преди всеки час за кормуване и след неговия край, каквито промени предвижда новата наредба. Категорично са против да бъдат монтирани GPS-устройства в учебните коли, които следят маршрутите на движение и времето на практическите часове.

Протестиращите посочиха, че причината нови водачи да предизвикат тежки катастрофи не е у инструкторите, а у тези, които ги пускат на изпита (служители на министерство на транспорта) и извършват последващия контрол – Пътна полиция.

Автоинструкторите подчертаха, че учебната документация за обучението за получаване на книжка става по философия, заложена преди 30 години. „Има много несъвършенства в закона за движение по пътищата и наредбите към него. В учебните планове има неадекватни текстове“, обобщиха недоволните.