Започна изграждането на „Леден парк“ в Княжеската градина на София

leden-park-knyazevska-gradina

В Княжевската градина срещу Софийския университет започна изграждането на „Леден парк“, съобщиха от пресцентъра на Столичната община.

Той ще се простира на площ от 3,5 декара, разположени по алеите на парка. Новото съоръжение за зимни спортове е част от Програмата на „София – европейска столица на спорта“.

Предвижда се част от алеите да бъдат с ледена настилка с разклонения и завои, които ще дават възможност на любителите на зимните кънки да се разхождат. Очаква се ледената пързалка да е готова в началото на декември.

Паркът се изгражда по подобие на аналогични обекти във Виена, Брюксел, Париж, Прага и Лондон. С изграждането на „Леден парк“, София се нарежда до големите европейски столици, които имат дългогодишна традиция в използването на градски съоръжения за зимни спортове.

Леденият парк се очаква да заработи на 1 декември.

Откриването му ще бъде част от визитата на лидери на европейския спорт, които ще посетят страната ни във връзка с връчване на София на знамето за Световна столица на спорта през 2024 година. Церемонията ще се състои на 3 декември в НДК. На нея ще бъде отбелязана и 80-ата годишнина на Националната спортна академия. Ден по-рано международна конференция ще събере кметовете на десетки български градове под мотото „Българското наследство в проекта Градове и столица на спорта.“