От днес улица в центъра на София носи името на бележития българин Дими Паница

dimi-panitza-street


Малката отсечка между площад „Народно събрание“ и бул. „Васил Левски“, от днес носи името на Дими Паница

От днес в столицата ще има улица, която носи името на визионера и филантроп Дими Паница. Тя се намира пред родния дом на Дими Паница и е разположена между площад „Народно събрание“ и бул. „Васил Левски“, успоредна на бул. „Цар Освободител“. Решението улицата да бъде наречена на името на бележития българин беше взето през април месец тази година.

На официалното обявяване присъстваха роднини, приятели и хора, с които Дими Паница е работил или чиито дейности и организации е подпомагал.

Инициативата е на приятели и съмишленици на Паница и на Американския университет в Благоевград, сред чиито основатели е той.

Заедно с откриването на улица „Дими Паница“, в Ларгото ще бъде наредена открита изложба, която ще запознае жителите и гостите на столицата с живота, делото и приноса на Дими Паница. Столичани и гости на града ще могат да разгледат редки снимки от Фондация „Свободна и демократична България“, чието основаване бележи началото на обществената и дарителска дейност на Дими и съпругата му Ивон у нас, както и черно-бели фотографии от основаването на Американския университет в България.

Дими Паница е прекарал по-голямата част от живота си извън България – във Франция, където живееше със съпругата си Ивон Фуркард. Той почина в Париж на 80-годишна възраст през 2011 г. Паница е удостоен с „Кавалер на Ордена на Почетния легион на Френската република“.