20 нови съчленени автобуса на природен газ обслужват от днес линия №11

avtobus-linia-11

УВЕЛИЧАВАТ ЗАПЛАТИТЕ НА ШОФЬОРИТЕ В ГРАДСКИЯ ТРАНСПОРТ

20 нови съчленени автобуса на природен газ обслужват от днес линия №11, която свързва кв. „Гео Милев“, „Красна поляна“ и „Овча купел“. Предстои още 40 такива превозни средства да бъдат пуснати по линии 280 и 204 в следващите седмици. 
Автобусите имат всички удобства за пътниците – климатизирани са, имат зареждащи устройства за телефон, безплатен wifi, места за хора с увреждания и майки с колички. 
За последните 5 години Столична община подмени около 90% от превозните средства в градския транспорт, което намали вредните емисии 2,5 пъти. Всички нови автобуси са с най-високия екологичен стандарт – Евро 6. До средата на т.г. средната възраст на автобусите от градския транспорт в София ще е 6 години. 
През т.г. ще бъдат купени още 15 електробуса и 13 нови трамвая. 25 нови и 40 модернизирани мотриси вече замениха част от най-старите трамваи в София. Подготвя се и процедурата за още 25 трамвая. 

22 НОВИ АВТОБУСА НА ПРИРОДЕН ГАЗ ТРЪГВАТ ПО УЛИЦИТЕ НА СОФИЯ

Заплатите на водачи в столичня градски транспорт ще се увеличават поетапно през следващите три години. Това предвижда споразумение, което предстои да бъде подписано между Столичната община и синдикатите в транспорта, съобщи днес кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя представи 20 нови автобуса, които тръгват от днес по линия 11 в столицата.
Споразумението е по предложение на президента на КНСБ и е подкрепено от президента на КТ „Подкрепа“ и от Комисията по транспорт в Столичната община. Точните проценти на увеличението все още не са уточнени, посочи кметът. В момента то се подготвя и очакваме, когато бъде готово, да го подпишем заедно със синдикатите и да го внесем в Столичния общински съвет за одобрение, заяви кметът Фандъкова. Тя подчерта, че Столичната община реализира най-мащабните програми за модернизация на целия градския транспорт – метрото и наземния транспорт.
Споразумението е само част от мерките на общината за подобряване на условията за работа в градския транспорт. Фандъкова припомни, че от началото на годината заплатите на водачите в градския транспорт бяха увеличени два пъти с по 10 процента.
Столичният автотранспорт осигурява безплатни курсове за повишаване на квалификацията на желаещите. Всички обявени 29 места са заети, което значи, че съвсем скоро ще има 29 нови водачи, съобщи Слав Монов, директор на Столичния автотранспорт. През юни започва вторият тур на курсовете отново с около 30 свободни места.

СОФИЯ ЩЕ ИМА 60 НОВИ АВТОБУСА НА ГАЗ