22 нови автобуса на природен газ тръгват в София

priroden-gas

Още 22 нови автобуса на природен газ започват да обслужват четири линии на градския транспорт. От днес те се движат по линия на 604 и от средата на май и по линии 113, 75 и 384 на градския транспорт, каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова. Тя обърна внимание, че екологичните автобуси са част от програмата на Столична община за подобряване на качеството на атмосферния въздух.

СОФИЯ ЩЕ ИМА 60 НОВИ АВТОБУСА НА ГАЗ

„Средствата за закупуване на тези 22 нови автобуси бяха икономисани от закупуването преди няколко години на първите нови 110 дизелови автобуси. Тогава взехме решение, че ще купим още автобуси. Бяхме започнали програмата за намаляване на вредните емисии и аз поисках новите автобуси да бъдат на природен газ“, припомни кметът. Тя обяви, че до средата на годината ще бъдат пуснати в експлоатация още 60 автобуса на природен газ като директорът на „Столичен автотранспорт“ Слав Монов е обещал, че ще бъдат сменени автобусите по различни линии в града до края на юни.

Йорданка Фандъкова уточни също така, че се очакват още 15 електробуса. Кметът припомни, че за по-малко от пет години е реализирана най-мащабната програма за смяна на автобусите в градския транспорт. Тя подчерта, че с тези, които ще бъдат пуснати до средата на годината, 91% от автобусите в столичния автопарк, ще отговарят на най-високия екологичен клас в момента – Euro 6.

ТРИДЕСЕТ НОВИ АВТОБУСА НА ГАЗ ТРЪГВАТ ИЗ СОФИЯ

Йорданка Фандъкова обясни, че 4% от тези автобуси са с нулеви емисии, което води до два пъти по-малко вредни емисии. „Автобусите са част от много важната програма за подобряване на атмосферния въздух в София от една страна, а от друга – за това градският транспорт да стане все по-привлекателен“.

ПУСКАТ НОВИ АВТОБУСИ ПО ЛИНИИ 72 И 84

Фандъкова обясни, че след първите нови автобуси е поставено изискването да има преграда между пътуващите и шофьорите, за да се чувстват в безопасност и за да е по-удобно и сигурно пътуването. „Надявам се, шофьорите да са усетили подобряването на условията на труд“, коментира кметът и припомни за 10% увеличение на заплатите им. Йорданка Фандъкова каза още, че вече има желаещи, които се обучават за шофьори и ватмани.