От КЕВР поискаха поскъпване на парното в София с 30%

тец-софия-инсинератор-отпадъци

Цената на тока за се повиши средно с 11,5 процента от Нова година, предлага Комисията за енергийно и водно регулиране.
 
При парното и топлата вода планираното увеличение средно за страната е с около 13 на сто, става ясно от докладите, публикувани от Комисията за енергийно и водно регулиране, съобщава БНР. КЕВР предлага нощната тарифа на тока да е средно с 20% по-скъпа. При парното исканията за поскъпване варират в широки граници. За София то е около 30 на сто.
 
Токът за бита да поскъпне за клиентите на ЧЕЗ и ЕВН с 11 процента, а за тези на Енерго Про – с малко над 12 на сто, предвижда регулаторът.
 
Според разчетите – нощната тарифа на електроенергията за бита трябва да е с около 20 на сто по-скъпа.

С 24-25 на сто повече може да плащат за парно и топла вода във Враца и Велико Търново. Поскъпването в Бургас е с 15%. Между 1 и 5 на сто повече ще струва топлоенергията във Варна, Пловдив, Сливен и Русе, ако предложенията на КЕВР се приемат.

Сериозно засегнат от исканията на регулатора е и бизнесът, тъй като мрежовите такси, които всеки потребител заплаща според консумацията си, ще се повишат с над 40%.

КЕВР е решила да промени и т.нар. прогнозна пазарна цена, която служи като база за определянето на редица други важни ставки в сектора. От сегашните 119 лв./мВтч според регулатора референтната прогнозна пазарна цена трябва да стане 293.37 лв./мВтч. Това се приема като удар срещу целия ВЕИ сектор, който в момента осигурява значително по-евтина енергия по дългосрочните договори.

Предложенията на регулатора за новите цени ще бъдат обсъждани на 15 декември. По закон новите тарифи, утвърдени от енергийния регулатор, трябва да влязат в сила от 1 януари.

Министър-председателят Кирил Петков коментира, че се е изнендал, че именно в деня, в който се е заклел като министър-председател, са били оповестени плановете на КЕВР за увеличение на цените.