Поставят дефибрилатори в пет станции на метрото

metrostancia-krasno-selo

Служители се обучават как да работят с тях

Дефибрилатори ще бъдат поставени в столичното метро. Автоматичните външни дефибрилатори в пет от най-оживените станции на софийското метро – „Сердика“, Софийски университет, НДК, „Люлин“ и на метростанция „Витоша“ . Шестият дефибрилатор, който предстои общината да закупи, ще бъде на разположение на дирекцията по аварийна безопасност. 

Целта е устройствата да бъдат използвани при внезапен сърдечен арест с цел спасяване на човешки животи, съобщиха на пресконференция Георги Георгиев, председател на Столичния общински съвет и проф. Иво Петров, зам.-председател на СОС и един от изтъкнатите кардиолози у нас. „Таванът“ за закупуване на шестте дефибрилатора и шкафовете за тях, определена в доклада на СОС, е 40 хил. лв. с ДДС, предаде БТА.

На 16 декември предложението за закупуване на апаратите предстои да бъде одобрено от СОС, а от февруари догодина да бъдат поставени в шкафове на видими, защитени места в метростанциите. 240 хиляди души дневно ползват метрото, а достъпът на линейка до метростанциите по-труден, посочи Георгиев.

Дефибрилаторите са програмирани да дават гласови инструкции на български език. Това прави възможно с тях да действа дори и непрофесионалист, увери още проф. Петров. В същото време предстои служителите на столичния „Метрополитен“ да бъдат обучени да дават първа помощ на място, като целта е във всяка смяна да има поне по един човек, който да е преминал курс на обучение. Самите уреди ще стоят в специални шкафове на видно място в метростанцията. Те ще бъдат под 24-часово видеонаблюдение. 

По данни на „Метрополитен“ между 10 и 12 души годишно загиват от внезапна смърт в метрото. 70 процента е вероятността човек да бъде спасен, ако в рамките на първите минути му бъде оказана помощ с дефибрилация, каза Иво Петров. Той допълни, че многократно са се увеличили случаите на сърдечни проблеми след прекарана инфекция с COVID-19.

По думите му подвижните дефибрилатори са абсолютно безопасни и могат да бъдат употребявани от непрофесионалсти в областта на медицината и здравеопазването, тъй като софтуерът определя дали трябва да се направи електрически разряд или не, тоест уредът не може да бъде използван неправомерно, увери Петров. Той благодари на общинските съветници в СОС за единодушната подкрепа за развитието на този пилотен проект в бъдеще.