Забраняват каруците в София от юни 2022 година

kone-i-karuci

От юни 2022 година се предвижда да забраним движението на ППС с животинска тяга с цел безопасност, съобщи на брифинг пред Столичната община Карлос Контрера, председател на Комисията по транспорт към Столичния общински съвет.

И в момента действа забрана за превозни средства с животинска тяга в центъра на София, т.нар.зона „Първа“, по Околовръстния път и по основните булеварди на града, но досега тя реално не спира движението им. Основното извинение на контролните органи е, че нямало база, където да се приютяват конете на нарушителите.

За контрола да няма повече каруци по улиците да отговарят Столичният инспекторат, общинската полиция и дирекция „Аварийна помощ и безопасност“ на общината, е идеята на вносителите. Опозицията в комисията по транспорт, където бе обсъдено предложението, се усъмни, че при толкова отговарящи органи контролът ще е на принципа „много баби – хилаво дете“.

„Общинската Дирекция „Аварийна помощ и безопасност“ е включена, защото притежава фургон за транспортиране на коне при спиране на нарушител“, поясни Контрера.

Идеята за забраната за движение на каруци с животинска тяга е още от миналия мандат на СОС, отбеляза Карлос Контрера. Той информира, че контролът по спазването на забраната ще бъде поверен на три институции – Столичния инспекторат, Общинска полиция и дирекция „Аварийна помощ и превенция“ към Столичната община.

При нарушаване на забраната освен превозното средство, временно ще се задържа и конят. Той може да бъде върнат на собственика, едва когато той заплати разходите по издръжката и обслужване на животното. С втори доклад на СОС ще бъде вменено като задължение и като правомощие на общинското дружество „Екоравновесие“ да се грижи за задържаните животни, а не както досега, те да бъдат връзвани пред районните полицейски управления. За целта ще бъде обособен подходящ терен в кв.“Требич“, където ще се създаде необходимата инфраструктура, информира Карлос Контрера.