Очаква се активиране на национален електронен регистър на скривалищата

bunker-bomboubeziste
Снимка: Pixabay

Национален електронен регистър на скривалищата трябва да бъде активиран у нас. Директорът на пожарната главен комисар Николай Николов обясни по БНР, че по този начин хората ще знаят къде да се укрият при нужда.

Към момента скривалищата у нас се водят на различни институции. Част от бомбоубежищата са към МВР и пожарната, други са към местните власти, а има и такива, които са към големи производствени предприятия.

Преди да се пусне регистърът, институциите собственици трябва да проверят състоянието на скривалищата, за да се знае колко от тях са годни за използване и колко не.

Главен комисар Николай Николов.

„Да успеем да го активираме, така че натискайки едно копче, да знаете къде е вашето укритие и как по най-бързия начин може да се укриете“.

По думите на директора на пожарната хората у нас трябва да бъдат спокойни.

„Във всички жилищни сгради и обществени, строени след 50-те години на миналия век, мазетата им са пригодени за такива неща, а констативните изисквания за тези скривалища са напълно спазени, оборудването, общо като цяло може да се каже, че пак е оборудване от 50-те 60-те години, старо оборудване“.