Общият брой на свободните места в детските градини, ясли и предучилищни групи в София е 13 377. Общински съветник сигнализира, че и през тази година ще има сериозен недостиг 

detska-gradina

Общият брой на свободните места е 13 377 за прием през новата учебна 2022/2023 година в общинските детски градини, самостоятелните детски ясли и подготвителните групи в училищата на територията на Столична община. Това се посочва в съобщение, публикувано на сайта на Информационната система за обслужване на детските заведения, подготвителните групи и първи клас в училищата.

Вчера обявиха свободните места в детските градини, яслите и в предучилищните групи. Родителите е необходимо да направят нови кандидатури за участие в първото класиране, което ще се състои на 12 май т.г. под граждански контрол. В периода от 28 март до 11 май родителите ще имат възможност да актуализират информацията в профилите си, както и да пренареждат заявените кандидатури.

Общинският съветник от “Демократична България” (ДБ) Симеон Ставрев сигнализира, че и през тази година ще има сериозен недостиг на места в детските градини и ясли в София, съобщиха от ДБ. Според неговите изчисления над 10 хиляди деца от набор 2021 ще останат без място в ясла.

След като днес бяха обявени свободните места, се оказа, че за родените през 2021 г. в цяла София има 1831 места, 334 за деца с хронични заболявания и четири за деца със специални образователни потребности. Това са общо 2169 места. На година в София се раждат над 13 хиляди деца, а конкретно през 2021 г. в столицата са били родени 15,7 хиляди деца. 

“Какво ще се случи с останалите над 10 хиляди деца, които няма да могат да намерят място в общинска градина или ясла? Без място в ясла ще останат и деца с хронични заболявания и специални образователни потребности”, коментира общинският съветник като подчертава, че този проблем съществува от години в София.

Ставрев припомня още, че частните детски градини и ясли са с такси от над 750 лв, което тежи на семейния бюджет на родителите на некласираните деца. 

От години в София има недостиг на места в детските градини и ясли. През 2021 г. над 10 хил. деца са останали извън класирането, а през 2020 г. те са били с около две хиляди по-малко, но при 3645 по-малко кандидати.