Без винетка по Северната тангента

magistrala-evropa
Снимка: АПИ


Борисов не разреши да има винетка за Северната тангента

Без винетка ще се пътува и в бъдеще по Северната тангента на София. Това обяви премиерът Бойко Борисов в Министерския съвет след заседанието на кабинета.

„Можем да си го позволим заради по-добрите приходи, надявам се да не се спекулира повече по темата“, подчерта Борисов.

„Както Южната дъга е в рамките на града, така и Северната тангента също е в рамките на града и е правена да им е удобно на хората. Така че съм казал на АПИ да си прeправят плановете“, каза Борисов. От думите му обаче стана ясно, че поддръжката на пътя ще е ангажимент на Столичната община, а не на пътната агенция.

„След като искат пътищата да са общински, кметовете трябва да направят така, че да си ги поддържат. Държавата е вложила над 300 млн. лв. в тези тангенти, подарява ги на общината и те трябва да си ги поддържат. Като искате 12 платна в града, подаряваме ги – поддържайте ги“, бяха точните думи на Борисов, цитирани от Би Ти Ви.

Преди да бъде обявено решението, в Министерския съвет се проведе среща между премиера, председателя на управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Светослав Глосов, регионалния министър Петя Аврамова, вътрешния министър Младен Маринов и министъра на финансите Владислав Горанов.


Споровете дали е нужна винетка вървят от края на миналата година, когато тангентата става част от новата магистрала „Европа“, която свързва София и Калотина.

Позицията на пътната агенция беше, че тя никога не е планирана като градски булевард, а като участък от републиканската пътна мрежа, по който да се изнесат камионите. От АПИ бяха склонни без винетка да може да се ползва северната част на Околовръстния път, към който са и основните връзки към крайградските райони на столицата.

Пред журналистите днес Борисов обяви още, че през следващата година започва строежът на частта от околовръстния път от „Младост“ до изхода за магистрала „Тракия“. „Държавата може да си позволи това заради по-добрите приходи“, не пропусна да отбележи премиерът.