Възстановяват заслони на Витоша

knyazevski-lift

“Над 110 събития и активности, много от тях на територията на Природен парк Витоша, има и тази година Фондация “София – европейска столица на спорта”. Ние сме партньори с управата на парка, предстои подписване на споразумения, ще инвестираме на територията му. Планирани са възстановяване на заслоните на Комините и на Боянски водопад, на санитарни възли на Златни мостове, рехабилитация на туристически пътеки, възстановяване на 11 чешми”.

>Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова, след като награди със специален приз Йоана Илиева, младата звезда на световната фехтовка, която е новото лице на “София – европейска столица на спорта.

По думите на кмета на София се полагат усилия да започне възстановяването на Княжевския лифт. “Това е най-екологичният и добър начин за достъп до планината. Очакваме също така 5 реновирани автобуса, с които да подсилим транспортния достъп до планината”, допълни Фандъкова.

За възстановяването на Княжевския лифт собственикът на въжените съоръжения “Витоша ски” АД вече внесе предложение в местната управа. От дружеството припомниха, че над 10 години опитват да ремонтират остарелите лифтове в планината край София, но действащият план за управление на Природния парк противоречи на Закона за устройство на територията. Именно това пречи на ремонта на съоръженията.

Йорданка Фандъкова обяви още, че този месец ще влязат в експлоатация два басейна: в 30-о училище и в парк Възраждане на територията на Аквапарка. До лятото се очаква да заработят и външните басейни. На терена ще има 5 открити басейна – 3 детски, развлекателен с дълбочина 140 см и хидромасажен. Проектът предвижда 2 водни пързалки тип “ролба” с по 1 улей и 1 пързалка с 3 успоредни улея в северната част на комплекса, предназначени за лица с ръст над 130см. В зоната освен закрит басейн, ще има и SPA център с ползване на минералната вода от находището “Баталова воденица”.