Мечка се появи в квартал „Бояна” (видео)

кафява мечка
снимка: Pixabay

Мечка беше забелязана от граждани в столичния квартал „Бояна“. Животното слязло от планината в София, за да търси храна. В група във Фейсбук на живеещите в квартала бе публикувано видео, на което се вижда как животното пресича една от улиците в квартала. Хората коментират, че кадрите са автентични, защото в действителност улицата се намира в техния район.

Улица „Сговорна дружина“ е непосредствено до планината и оттук започва природен парк „Витоша“.

„Няма притеснение, не се притесняваме, ние сме свикнали, въпреки че бяха изчезнали“, каза за bTV жена, която живее в квартала.

Във Витоша има двайсетина мечки. Тази, която е слязла в „Бояна“, най-вероятно е млада, казва биологът д-р Никола Дойкин. Най-вероятно мечката се е появила на улицата, за да търси храна.

„Все още по високите части на планината няма това изобилие на плодове, а тук по-ниско има вече узрели джанки, диви череши“, обясни още д-р Дойкин.

След като се наяде с череши мечката се е качила отново в планината. В следващите няколко дни горските от парка ще наблюдават района, за да видят дали няма да се върне.

„Ако случайно в двора ви расте череша и сте близо до планината, имайте едно наум за среща с мечка. Но не заставайте на пътя й и не я гонете, просто вдигнете шум и тя ще си отиде“, обясниха от дирекцията на природен парк „Витоша“. Над 16 мечки има на територията на Държавно ловно стопанство „Витошко – Студена“, според наблюдения на фотокапаните. Миналият май във Владая охранителни камери също заснеха тичаща мечка.