Столична община предупреждава гражданите за завишени количества на фини прахови частици заради запрашен въздух, идващ от Сахара

фини-прахови-частици

Завишени количества на фини прахови частици са отчетени в София заради запрашен въздух. Това съобщиха от Столичната община. Завишените количества са заради навлизащи в България горещи въздушни маси, наситени с високи количества прах от Сахара, уточниха от Общината.  

Оттам предупреждават, че има завишение на фините прахови частици – ФПЧ10, което се отчита в четири от измервателните станции в столицата. Над нормалната средноденонощна норма на ФПЧ10 от 50 µg/m3 са отчетени в кварталите „Надежда“, „Хиподрума“, „Павлово“, „Младост“, добавиха от общинската администрация. 

По прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология днес в София температурите се очаква да стигнат до 33 градуса. Имайки предвид тези данни за повишаване на нивата на фини прахови частици във въздуха, Столичната община призовава гражданите да ограничат дейностите на открито. Това би ги предпазило и от жегата в най-горещите часове на денонощието.

Жълт код за интензивни валежи и гръмотевична активност е обявен за 10 области на страната за утре, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) на сайта си. Предупреждението е в сила за областите Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Ловеч, Монтана, Плевен, Търговище, София – област, Шумен. Очаква се на места в тези области да има краткотрайни, временно интензивни валежи и гръмотевични бури, има условия и за градушки.

За други 12 области е обявен жълт код за опасно високи температури. Това се отнася за областите Благоевград, Бургас, Варна, Добрич, Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Сливен, Стара Загора, Хасково, Ямбол. На места температурите ще достигат 38 градуса, предупреждават от НИМХ.