Нова експресна автобусна линия № 61 тръгва до местността „Златните мостове“ в природен парк „Витоша“

avtobus-61

Нова експресна автобусна линия № 61 тръгва до местността „Златните мостове“ в природен парк „Витоша“, информира Столичната община (СО) на интернет страницата си. Автобусите по новата линия ще се движат ежедневно от 15 юли. Предложението за новата линия е на заместник-кмета по транспорт инж. Илиян Павлов и общински съветници, посочват от Столична община, цитирано от БТА.

Началната спирка на новата линия № 61 ще бъде под Моста на влюбените на бул. „България“. Автобусът ще се движи през кв. „Бояна“ до крайната си спирка „Златните мостове“ в природен парк „Витоша“. Превозните средства ще спират при булевардите „Акад. Иван Гешов”, „Гоце Делчев”, „Тодор Каблешков“, както и на няколко спирки в кв. „Бояна“, уточняват от СО. 

Целта е да се осигури бърз директен транспорт към планината Витоша, както и връзки с метрото при НДК и при бул. „Иван Гешов”. Освен това, 61 ще даде възможност и за качване на велосипеди на началната спирка при НДК, посочват от СО. 

Времето за пътуване до планината намалява с над 20%, а интервалите на движение се запазват.

Линия № 63, която досега стигаше до „Златните мостове“, се скъсява до спирка „Ул. Бялата чешма“ и започва да се обслужва от нископодови автобуси с климатик, което ще подобри комфорта на пътуване в кварталите „Бояна“ и „Бъкстон“, поясняват още от Общината. 

През уикендите между 13 юли и 15 септември се разкрива и туристическа автобусна линия №200. Тя ще се обслужва с двуетажен автобус на всеки час. Маршрутът й ще бъде от храм-паметник „Александър Невски“ до крайна спирка код 6439 пл. „Св. Ал. Невски“ (на ул. „Оборище“), се посочва още на интернет страницата на СО. 

Автобусите линии 288, 304 и 801 започват да се движат и през почивните дни, информират още от СО.