Столичният общински съвет одобри нова метролиния

метростанция-медицинска-академия2-1

Столичният общински съвет одобри обезпечаването на трасе за новата метролиния, информира пресцентърът на Общината. Комисията по устройство на територията, архитектура и жилищна политика на СОС единодушно одобри проекта за специализиран подробен устройствен план за обезпечаване на трасе и метростанции от продължението на третата метролиния през кв. „Слатина“ до кв. „Младост 1“.

Исканото изменение обхваща трасето от Военна академия „Г.С. Раковски“ по ул. „Гео Милев“, бул. „Асен Йорданов“, пред МФСЗ „Арена Армеец София“, бул. „Цариградско шосе“ до пътния възел на бул. „Цариградско шосе“ с ул. „проф. Петър Мутафчиев“. От Направление „Архитектура и градоустройство“ посочват, че са налице основания за изработване както на проект за изменение на ОУП, така и на изменение на подробните устройствени планове, за реализацията на избраното трасе.

В доклада на главния архитект на София Здравко Здравков са посочени и бъдещите метростанции от новия участък на подземната железница.

• МС 1 – Кръстовище бул. „Гео Милев“ – бул. „Ситняково“- ул.“Черковна“;

• МС 2 – Кръстовище бул. „Гео Милев“ – ул. „Н. Коперник“;

• МС 3 – Кръстовище бул. „Гео Милев“ – ул. „Слатинска“;

• МС 4 – Северозападно от кръстовище бул. „Асен Йорданов“ – бул. „Шипченски проход“;

• МС 5 – Зала „Арена Армеец“;

• МС 6 – От източната страна на съществуващия пешеходен подлез под бул. „Цариградско шосе“ при Окръжна болница.

Пред ресорната комисия архитект Здравков обясни, че промените са обсъдени заедно с директора на Метрополитен проф. Стоян Братоев и засегнатите страни. Един от примерите, които Здравков посочи е реализацията на трасето при Военна академия.

„Там ще се ползва тунелопробивната машина на 11 метра под трасето и няма да се компрометират по никакъв начин сградите, част от военния комплекс. Получихме и положително становище от Министерството на отбраната“, коментира още главният архитект на столицата.

На последното заседание на градския парламент за тази година, което ще се проведе утре,15.12.2022 година,  общинските съветници ще гласуват окончателно предложението.