Жители на столицата алармираха за опасност за пешеходната и велоалея до езерото Панчарево

veloaleya-pancharevo

В община „Панчарево“ е внесено искане за издаване, разрешение за строеж на Хотелски комплекс, попадащ в чашката на езерото Панчарево. Направено и искане за предоставяне на достъп до бъдещия строеж, който да се осъществи чрез промяна статута на пешеходната и вело алея в улица със свободен достъп. Също така жителите на Герман са притеснени, че ако целта е база за спортистите, в инвестиционното намерение щеше да е написано гребна база – комплекс, а не хотел. Когато става дума за бази, външни хора нямат достъп, освен това вече има една гребна база в началото на алеята.

Това става ясно от текст, публикуван в петиция, в подкрепа на опазването на пешеходната и вело алея. Авторите на петицията искат свикване на Местен референдум, чрез който да бъдат спрени:

  • Смяна статута на пешеходна и велоалея в път със свободен достъп, свързващ с. Герман със с. Кокаляне!
  • Изграждането на хотел и прилежащите му постройки и спортни съоръжения;
  • Нарушаване на еко системата и еко равновесието в района на езерото „Панчарево“;
  • Повишаване нивото на шум и прах от множеството преминаващи през селото автомобли и тежкотоварни превозни средства;
  • Прекъсване на свободното придвижване и водопоя на дивите горски животни, обитаващи планината;
  • Индиректното превръщане на ул. „Патриарх Герман“ в алтернативен път на Самоковско шосе;
  • Строителството в чашката на езерото „Панчарево“.

 Гражданите се противопоставят категорично за промяна статута на изградената с Европейско финасиране „Пешеходна и вело алея“ предоставяща пешеходен достъп на жителите на гр.София и в частност, жителите на с. Герман от стената на Езерото „Панчарево“ до с. Кокаляне.

Собственикът на имота Радослав Йовков твърди, че строителството ще е за гребна база с две еднофамилни къщи с капацитет до 50 човека, защото един гребен отбор е от 25 души. Според инвеститорът – мястото винаги е било застроено – в началото почивна база, след това ресторант. Винаги е имало достъп до него, изграден е по същия път.

Главният архитект на община Панчарево, засега не може или не иска да каже дали вижда нещо притеснително в инвестиционното намерение, тъй като все още нямало никакви внесени технически документи.

Жителите на Герман са готови за протестни действия, защото всички са обединени за запазване на алеята, която се пълни с жители на София дошли да се разходят или да покарат велосипед около езерото.