Учениците в София с поредна грипна ваканция

gripna-epidemia

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде днес заповед, с която обяви грипна епидемия на територията на цялата страна. Тя е в сила от утре (6 март) до 11 март включително.

Със заповедта се преустановяват учебните занятия в училищата, детските и женските медицински консултации, профилактичните прегледи и имунизации, както и провеждането на планови операции и свижданията във всички лечебни заведения. Препоръчва се да бъдат преустановени както учебните занятия в университетите, така и масовите мероприятия, в това число спортни и културни.

Препоръчва се детските градини да останат отворени при задължително изискване за медицински преглед на входа, както и при засилени мерки за почистване и дезинфекция в помещенията. По преценка на родителите и семействата децата може да не посещават детска градина в периода до 11 март.

На регионалните здравни инспекции е възложено да уведомят областните управители, кметовете на общини и лечебните заведения в съответната административна област за въведените противоепидемични мерки. За създаването на необходимата организация по преустановяване на учебните занятия трябва да бъдат уведомени и регионалните управления на образованието.

Това е първа грипна епидемия за цялата страна. В края на януари, когато беше предишният пик на заболеваемостта, бяха засегнати почти всички области в страната, като само в пет не се стигна до специални мерки.

От няколко дни експертите предупреждават, че този път грипът е основно тип Б – „Вирджиния“. Заболелите са 12 пъти повече, отколкото при предишната грипна вълна, когато циркулираха вирусите от типа Н3.“От 10 години за първи път наблюдаваме толкова ускорено развитие на една втора вълна от грип Б. В България е характерно, че различните области имат различна характеристика на грипните щамове. Такова увеличаване на грип Б досега не сме имали“, каза в началото на седмицата директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.