51 сателита ще преминат в небето над София в 20:30 часа тази вечер

starlink-spacex

51 сателита от програмата на Илон Мъск SpaceX’s Starlink ще преминат в небето над София в 20:30 часа тази вечер. Сателитите ще преминат в редица и ще бъдат видими в продължение на три минути.

Ако искате да ги видите, погледнете на северозапад (329 градуса) точно в 20:30 часа и ще преминат в посока юг (165 градуса).

Starlink са сателити за интернет комуникация на компанията SpaceX. Сателитите с ниска земна орбита доставят бърза интернет услуга с ниска латентност до места, където наземният интернет е ненадежден, недостъпен или скъп.

След 28 изстрелвания SpaceX ще постигне глобално покритие, но съзвездието няма да бъде пълно, докато ~ 42 000 спътника са на орбита. Като се има предвид текущото производство на StarX и скоростта на стартиране, Starlink ще има глобално покритие, с изключение на полюсите, до средата на 2021 г. След като Starlink завърши, се очаква предприятието да печели 30-50 милиарда долара годишно. Тази печалба ще финансира до голяма степен амбициозната програма на SpaceX на SpaceX, както и Mars Base Alpha.