Направиха първа копка на нов православен храм в „Надежда 3“

sveti-serafim-sofiyski-chudotvorets

В столичният квартал „Надежда – 3“ беше положен основният камък на първия храм у нас, посветен на „Свети Серафим Софийски Чудотворец“, съобщи сайта Двери.

Църквата  ще бъде изградена  върху общински терен разположен на 2194 кв.м. в  ж.к.„Надежда“ 3 част. От тях  260 кв. м. са предназначени  за  църквата и 380 кв.м. за разгърната застроена площ. Към него ще се  построят  и обслужващи помещения, които ще бъдат разположени върху площ от  180 кв. м.

Решението за изграждане на нов православен храм на територията на район „Надежда“ бе приет от Столичния общински съвет в края на юли миналата година.

Общинските съветници одобриха учредяване на безвъзмездно и безсрочно право на строеж на храм „Св. Серафим Софийски Чудотворец“ в жк „Надежда“ 3. Преди това,   предложението премина експертно  обсъждане в  Постоянна комисия по образование, култура, наука и културно многоoбразие на СОС.

Православният храм ще носи името на първия български светец от векове назад, владика Серафим Соболев, канонизиран през 2016 г.  след  съвместна  процедура на Българската и Руската православна църква.

През 2019 г, Столичен общински съвет   подкрепи изграждането и реновирането на още четири църкви на територията на Столична община.

Софийският викарий, Белоградчишки еп. Поликарп, направи първата копка на храма в деня, когато се отбелязват 70 години от успението на владика Серафим, както е известен руският архиепископ сред българските християни. Новият храм се намира на ул. „Бели Дунав“, а за негов предстоятел е определен прот. Христо Димитров от храм „Св. Дух“ в кв. Надежда.

В богослужението участваха също архим. Василий, протосингел на Софийска митрополия и много столични свещеници и жители на квартала.

„Свети Серафим“ е известен сред своите съвременници като „архиерея на любовта“. Свещенниците пожелаха храмът да бъде завършен бързо, така че християните да имат още една светиня, която да ги обединява.