Дезинфекцират трамваи, тролеи и метро заради коронавирус

coronavirus-sofia-airport

Кризисен щаб за реакция при евентуална зараза с коронавирус е сформиран към Столичната община. Предприети са мерки за дезинфекция на колите на градския транспорт, обяви кметът Йорданка Фандъкова пред БНР.

„Дезинфекция, почистване на метрото, автобусите, тролейбусите, трамваите, създадена е организация с екипи, които са подготвени да взаимодействат със съответните служби, училищата, детските градини, социалните домове, болници, поликлиники, всички имат много ясни указания, хората да са спокойни, че се предприемат всички възможни мерки от страна на Общината“.

По последна информация, изследваните 22 проби са били отрицателни, няма регистриран заразен към този момент. Това съобщи председателят на щаба за борба със заболяването проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

“22 случая са отрицателни, включително и междулабораторния контрол с проба от ВМА е потвърдително отрицателен. Нямаме регистриран случай на заразен с COVIT-19 в България към този момент“, заяви той.

“Последните часове няма обработени проби, те започват да се обработват в момента“, каза още проф. Мутафчийски и разясни:

“10 проби са заложени във ВМА, а към 7,30 часа тази сутрин все още нямаше пристигнали проби в националната лаборатория от болниците в страната, както и централната болница в София. На следващия брифинг ние ще обявим колко са пробите, които са обработени днес и какви са резултатите“.  

Към момента всички проби са отрицателни, които са обработени, включително и от междулабораторния контрол (между двете лаборатории са потвърдително отрицателни)“, посочи още проф. Мутафчийски и поясни:

“За тези държави, за които са обявени с по един случай, няма нарастване на ситуацията към този момент. За нас представлява интерес какви ще бъдат потвърдителните резултати в референтните лаборатории, определени от ЕК. Пак повтарям, те са в Холандия, в Германия – две лаборатории. Ние също сме задължени при първа положителна проба да я изпратим за потвърждение там. Всъщност, не нараства броят на хората“, каза още той и допълни:

“Както виждате, ние имахме дни с по 20, по 30 проби, това са всъщност хора, които вече са хоспитализирани в различните инфекциозни отделения в страната и във ВМА. Вчера ви съобщих, че ние ще изследваме 19 проби, това значи 19 човека, днес имаме заложени 10 проби“.