Срокът за електронното преброяване на населението се удължава до края на септември

electronno-prebroyavane-nsi

Срокът за електронното преброяване на населението се удължава до края на септември. Решението е взето от служебното правителство, обяви пред журналисти говорителят му Антон Кутев.

По-рано в интервю за БНР ръководителят на НСИ Сергей Цветарски каза, че очаква едно от първите решения на новия служебен кабинет да бъде за удължаване на електронното преброяване.

Онлайн етапът на националното преброяване трябваше да завърши утре, но от института поискаха удължаване до 24 септември заради проблеми с достъпа до системата.

До удължаването се стигна, след като в първите два дни от преброяването достъпът до сайта беше забавен или невъзможен заради хакерски атаки.

Предварителните тестове на сайтовете за преброяването стигнали до резултат от 36 800 преброявания на час, или 880 хил. за денонощие, което е доста над реалното, но системата не е можела да издържи на мащабните атаки тип „отказ от услуга“ на 7 и 8 септември, обясниха Националният статистически институт през седмицата. „НСИ не е самотен остров, част сме от общата информационна услуга на държавата. Предоверихме се на електронната инфраструктура в страната. Ние и останалите 120 институции, който разчитаме на нея, не можем да изградим сами такава защита“, обобщи председателят на института Сергей Цветарски.

Междувременно от НСИ съобщиха, че от днес в София работи помощен център за съдействие по въпроси на преброяването за граждани и преброители. Той се намира в сградата на НСИ на ул. „Панайот Волов“ № 2 и ще работи всеки ден, включително събота и неделя от 9.00 до 18.00 часа.

На място гражданите ще могат да се преброят електронно на лаптопи и таблети, осигурени от института, като в процеса на попълване на онлайн картата ще могат да задават въпроси и да получават съдействие от експерти на НСИ. Помощният център в НСИ, който ще оказва съдействие на място, ще допълни работата на контактния център, който и в момента отговаря на запитвания по телефона и на имейлите.

Хората от цялата страна могат да търсят съдействие за преброяването на телефони *2021 или (02) 907 84 30 (от 9.00 до 21.00 часа всеки ден)