Ресторант „Панорама“ в хотел „Маринела“ и още 5 заведения с нарушения на мерките

restaurant-panorama-hotel-marinela
Кадър: bTV

Снощи от полицията и РЗИ са получили сигнал, че ресторант „Панорама“ в хотел „Маринела“ работи след позволеното време – 22 ч., и са направили проверка. Установили са, че на място имало около 60 човека, предаде bTV.

Според заповедта на здравния министър ресторантите в хотелите имат право да обслужват само клиенти на съответния хотел, и то не след 22 ч.

„На посетителите са съставени актове. Санкция има и за фирмата, която стопанисва ресторанта, съставени са актове на персонала за неправилно носене на лични предпазни средства. Предстоят безкомпромисни проверки и санкции за всички нарушители на заповедите на министъра“, съобщи Ина Балабанова от РЗИ-София.

Управителят на заведението Христо Йорданов обясни, че не е имало организирано мероприятие и клиентите на различни маси не се познават.

„Тази ми е 50-ата година в този занаят. За пръв път ми се случва подобно нещо и мисля, че повече няма да работя“, допълни той.

Още 5 заведения са нарушили противоепидемичните мерки и са работили в събота вечер.

От наш източник разбрахме, че редовна практика на хотелите в страната е да регистрират посетителите на ресторантите като гости на хотела и след вечеря от рецепция унищожават регистрациите. В същото време хиляди ресторанти продължават да стоят затворени, само защото не са на територията на хотел.

Според СДВР всички нарушители са глобени. Актовете на физически лица за неспазване на мерките са от 300 до 1000 лева, а за собствениците на заведения – от 500 до 2000 лв.