Тази нощ местим стрелките на часовника с един час назад

лятно-часово-време

Спим един час повече преди изборите

Тази нощ минаваме към зимното часово време, връщаме стрелките на часовника с час назад.

В 4 часа сутринта страната се връща към астрономическото часово време. Корекцията на времето е с един час назад (4:00 часа става 3:00 часа). Това означава, че денонощието, в което в България се провеждат местни избори, ще бъде с един час по-дълго.

В България преминаването от астрономическото зимно към лятно часово време започва от 1979 г. Настоящата промяна обаче ще бъде една от последните, тъй като Европейският съюз ще престане да сменя времето два пъти годишно от 2021 г. Според актуалното решение, взето по-рано тази седмица, масовото време в Европа, поне според нагласите в Страсбург ще е лятното, а тези, които предпочетат да останат в зимното ще сменят времето за последно в края на 2021 година.

Решението е в резултат на дебат, започнал преди две години. След отчитане на вредата от въртенето на стрелките Европейския парламент гласува смяната от стандартно към лятно часово време да бъде преустановена от 2020 г. Така, до 1 април догодина държавите в общността трябва да съобщят на Европейската комисия в кой часови пояс избират да бъдат занапред. Предвижда се дотогава да приключи съгласуването между съседните държави, обявили предварително, че желаят да останат в един и същи часови пояс.

Проучване на Европейската комисия показа, че българите предпочитат лятното време да остане постоянно. На същото мнение са повечето държави от южна Европа. Германия и скандинавските страни предпочитат стандартното часово време.

Преди повече от 40 десетилетия причината за въвеждане на смяната на времето е била икономическа – пестене на разходи за осветление. В България лятното часово време е въведено на 1 април, 1979 година.