От днес влизат в сила противоепидемичните мерки срещу коклюша

коронавирус-имунизация
Снимка: Pixabay

От днес до края на юли в страната влизат в сила временни мерки срещу разпространението на коклюш. По последни данни – случаите на заболяването са общо 843, над 80% от заразените са бебета до 1 година.

Актуализацията на Имунизационния календар вече е факт. Наредбата бе обнародвана в Държавен вестник вчера, а министъра на здравеопазването в служебния кабинет д-р Галя Кондева издаде заповед, която е публикувана на сайта на Министерството на здравеопазването, за въвеждане на временни противоепидемични мерки, включващи създаване на организация за препоръчителна имунизация срещу коклюш на бременни жени в 27-36 гестационна седмица.

С промените в календара е създадена възможност задължителната основна имунизация, включваща коклюш, както и задължителната основна имунизация срещу пневмококи, да се провеждат от навършване на 6-седмична възраст.

Имунизацията ще се извършва, както и досега, от общопрактикуващите лекари и във връзка с промените е изпратено указателно писмо до Регионалните здравни инспекции, Българския лекарски съюз и Националната здравноосигурителна каса.

Поетият пред премиера и обществото ангажимент за създаване на възможност и организация за имунизация на бременни жени, е изпълнен. В страната стартира имунизационна кампания за препоръчителна ваксинация срещу коклюш на бременни с документиран период на бременността в 27-36 гестационна седмица.

Имунизацията на бременни е еднократна и е по желание, като ще се извършва в определени за целта имунизационни кабинети във всички 28 области на страната. За улеснение на гражданите „Информационно обслужване“ АД създаде интерактивна карта с посочени по области места за поставяне на ваксина и телефон за връзка, която е налична на Специализирания сайт „Плюс Мен“.

Препоръчваме преди посещение на кабинета, да се осъществи връзка на посочените за целта телефони, с цел уточняване на подробности и получаване на допълнителна информация, свързана с имунизацията.