Централните хали стават хипермаркет

tsentralni-hali-sofia
Проект за бъдещия хипермаркет, представен на заседанието на експертния съвет

В сградата на Централните хали в София ще бъде изграден хипермаркет за хранителни стоки от веригата “Кауфланд”. Това се разбира след заседание на Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности (СЕСОНКЦ) към Министерството на културата, което е качено в YouTube канала на министерството. Инвестиционният проект за реконструкция и преустройство на вътрешното пространство на сграда паметник на културата “Централни хали” трябва да бъде съгласуван със СЕСОНКЦ, заради специалния статут на сградата.

От там посочиха, че обектът формално запазва търговската функция на сградата, каквато е и сега. Предвижда се запазване на отделни щандове за търговия с определени стоки като риба и хляб, например, както и щандове с готова храна.

“Реконструкция ще има само на вътрешното пространство, където ще има голям супермаркет, а външният облик на сградата ще се запази, няма да има промени по фасадата и покрива, освен поправка на повредена ламарина”, каза по време на заседанието на експертния съвет арх. Мария Попмаркова.

Планира се още в сградата да бъде възстановен автентичният фонтан в центъра, като за целта ще бъдат използвани чертежите на проектанта на халите арх. Наум Торбов, бе обявено още по време на заседанието на експертния съвет.

СЕСОНКЦ предлага да бъдат спазени режимите са опазване, които изискват предварителни археологически проучвания на района. Засега няма повече подробности кога ще бъде направено преустройството.