Предлагат достъп с велосипеди в метрото

Новата станция на метрото в София

Ограничения са предвидени за пиковите часове на влаковете и крайградските линии

Велосипедисти и ползващите тротинетки ще могат да се качват с превозните си средства в метрото, ако Столичният общински съвет одобри промените в Наредбата за реда и условията за пътуване с обществения градски транспорт на територията на Столична община.

Това става ясно от доклад на група общински съветници от “Демократична България”, който ще бъде обсъден този четвъртък на заседанието на Столичния общински съвет (СОС).

Индивидуалните превозни средства няма да се таксуват като багаж, а собствениците им ще имат ограничения само в пиковите часове между 7.00 и 9.00 часа сутрин и вечер – от 17.00 до 19.00 часа.

Предлага се велосипедистите да могат да се качват с колелетата си и в крайградските автобусни линии, както и автобусна линия 314 при условие, че не замърсяват превозното средство. Важно условие е и да не създават неудобство за другите пътници.

Според анализа за промени в Наредбата за обществения градски транспорт, така ще се “стимулира комбинираният превоз метро + велосипед за всички, но по-специално за гражданите, които ползват личен автомобил, защото само една от точките им на пътуване е в достъпност до метрото – начална или крайна”.

Един от аргументите за разрешаването на велосипеди и тротинетки в метрото е и фактът, че в момента при възникване на технически проблем, дори и само спукана гума, на велосипедистите често се налага да бутат велосипеда си километри до сервиз или до дома им, а тези от крайградските райони – десетки километри.

През 2018-а година с подобна промяна бе решено пътниците в градския транспорт в София да не плащат допълнителен билет за багажа си.