Удължават срока на винетните стикери за синя и зелена зона

бмв-на-божков

Срокът на годишните винетни стикери за паркиране в синя и зелена зона в София ще бъде удължен с два месеца, обяви днес Димитър Дилчев, директор на Центъра за градска мобилност (ЦГМ). Той представи идеята по време на изслушване в общинската комисия по транспорт.

Още преди две седмици Кметът на София Йорданка Фандъкова каза че ще предложи на общинския съвет да се удължи срокът на валидност на винетните стикери за „синя“ и „зелена“ зона, както и на служебния абонамент за времето, в което зоните не работят.

„Това ще е вторият пакет от допълнителни мерки в отговор на извънредното положение“, посочи тя.

Обявяването на „синя“ и „зелена“ зона за безплатни като мярка – хората, които имат работа в централните градски части да не използват градския транспорт, а лични автомобили, породи обаче напрежение сред живущите в центъра, които са си платили годишен абонамент, а на практика няма къде да паркират. 

Синя и зелена зона бяха безплатни от 16 март до 7 май със заповед на кмета Йорданка Фандъкова. Загубите от отмяната на платеното паркиране, които се трупат на ЦГМ, бяха една от причините за първата актуализация на бюджета на Столичната община. Разходите бяха орязани с 23.4 млн. лева, за да се балансират намалените приходи.

Възстановява се работата на синя и зелена зона

На 30 април Трайчо Трайков, кмет на „Средец“, където са по-голямата част от платените зони, обяви в социалните мрежи, че жители на района питат дали ще им се компенсира времето, през което се паркираше масово в центъра.