Двор на селска къща е покрит с жълти павета

zaltite-paveta

Сигнал за къща в софийското село Горни Лозен с двор, покрит с емблематичните за София жълти павета, съобщи bTV. Паветата са там от 70-те години, а собственикът на имота е работил в строителни войски, разказват местни жители.

От 2016 г. жълтите павета са под закрилата на закона, защото са със статут на недвижима културна ценност. „Те не трябва ли да са в центъра, наредени по-качествено, или се бъркам?“, недоумява местен.

Отговорна за поддържането на жълтите павета е Столична община (СО), която започна ремонта им, който трябваше да приключи в средата на септември. Кметът на София Йорданка Фандъкова уверяваше, че паветата няма да бъдат увредени при пренареждането им. В края на септември се оказа, че е нужен спешен ремонт на ремонта и процедурата започна отново.

Преди три дни „Спаси София“ сигнализира за работници, които чупят паветата с чук, за да ги наместят във фугите на пътната настилка. Ден по-късно общината съобщи, че глобява със 100 хиляди лева строителната фирма „Трейс груп холд“ заради некачествения ремонт.

В София има склад, който се използва за резерв при ремонт на настилката, където има 51 000 годни за повторна употреба и 11 000 повредени павета има в склада. Според експертите през втората половина на ХХ век има практика за подмяна на така нар. „царска настилка“ с асфалт. През този период изчезват доста жълти павета.

„Тъй като излязоха няколко случая в София с подобни настилки в частни обекти, беше направено обстойно проучване и се установи, че тогава склададжиите са ги продавали на гражданите на символични цени, а има съмнения, че директно още при свалянето са отивали в частни обекти, така че хората са ги добивали законосъобразно от гледна точка на онази епоха и няма как да им бъдат отнети“, обясни днес археологът д-р Тодор Чобанов пред bTV.

Той каза, че общината може само да насърчи софиянци да върнат обратно това, което техните бащи и дядовци са добили от нея.