И таксиметровите шофьори ще протестират. Липсват им стоянките по бул. „Витоша“

bulevard-vitosha
DCIM100MEDIADJI_0357.JPG

Таксиметровите шофьори в София са в готовност да протестират. Сред основните причини за недоволството им е новата маркировка на столичния булевард „Витоша“, която към момента не позволява да има стоянки за таксита, съобщи bTV.

От бранша казват, че са готови да протестират, докато не бъде намерено решение на проблема, а от Столичната община са категорични, че до броени дни ще има урегулирани места за тях.

Николай Иванов не е съгласен с реорганизацията на движението по булевард „Витоша“. Това споделят и много негови колеги.

„Стоянката ни е унищожена, няма как да паркираме и да изчакваме клиентите си, когато например има събитие в НДК. Тука се позиционираме срещу обменното бюрото, а нямаме право. На стоянката ни пък са спрели цивилните коли. Гледаме да не стоим тук, а по-надолу“, обяснява таксиметровият шофьор Николай Иванов.

От Националния таксиметров синдикат казват, че браншът не е търсен във връзка с новите промени.

„Това е обект, който генерира голям трафик и едно от основните места в София, на което колегите разчитат в работата си. С това решение, тази стоянка е унищожена. Илюстрацията на проблема е отсреща – регламентирана таксиметрова стоянка, а на нея има паркирани седем цивилни коли и на нито едно място не може да спре таксиметров автомобил“, категоричен е Красимир Цветков от синдиката.

От Столичната община обаче уверяват, че таксиметровите шофьори нямат повод за притеснение. Според проекта са предвидени седем места, където да могат регламентирано да паркират жълтите коли.

„В момента не е 100 % въведена новата организация на движение. Вярвам, че до броени дни това ще се случи и ще бъдат урегулирани местата, където таксиметровите шофьори да изкачват. Ще бъдат сложени и необходимите за целта указателни табели, за да не влизат в конфликти с другите водачи или с органите на реда“, обяснява Стефан Спасов, общински съветник от ПП-ДБ-СС.

„За нас ще е по-добре като велосипедисти, но за колите това ще е проблем“, твърди Тодор, който използва колелото си за по-бързото придвижване из града.

„За пешеходците е по-добре, защото тука беше определено по-рисков участъка“, твърди Иван.

За утре е насрочена среща с Националния таксиметров синдикат по покана на зам.-кмета по транспорта Илиян Павлов.