Отбелязват Деня на Европа с триизмерно видео мапинг шоу

denya-na-evropa

Денят на Европа ще бъде отбелязан с триизмерно видео мапинг шоу „Твоят глас“ на фасадата на Национална галерия – Двореца на пл. „Княз Александър I“ на 9 май с начало от 21.00 часа. То е  част от третото издание на Фестивала на светлините LUNAR. Организатор на спектакъла „Твоят глас“ е Бюрото на Европейския парламент в партньорство с Представителството на Европейската комисия в България.

Историята на светлинния спектакъл тази година ще отведе зрителите на пътешествие из сложния пейзаж на избора, където всеки прекрачен праг е стъпка в неизвестното, но и неповторима възможност. 

Достъпът до шоуто е свободен. Ще се редуват проекции на български и английски език, които ще продължат до полунощ.

Ако нямате възможност да гледате спектакъла „Твоят глас“ на живо, можете да проследите излъчването му от 21.30 ч. на 9 май във Facebook страницата и YouTube канала на Европейския парламент в България.

България ще отбележи 20-ата годишнина от разширяването на ЕС през 2004 г. с празничен концерт „20 години заедно“, организиран съвместно с Представителството на Европейската комисия в България, Столична община и посолствата на Кипър, Чехия, Унгария, Полша, Словакия и Словения. На 9 май в Градската градина в София от 16:30 ч. до 20:30 ч. всеки ще има възможност да опита местни храни и напитки от държавите – членки на ЕС, и да се наслади на музика и танци от различни краища на Европа.

Концертът „20 години заедно“ ще започне в 17:30 ч. Детският хор „Пип-Пам“ ще изпълни химна на България и химна на Европейския съюз, а сред изпълнителите ще бъдат още: ансамбъл „Българе“, ансамбъл „Фалмис“ с изпълнения от Полша и Унгария, ансамбъл „Доправар“ с танци от Словакия, Агатангелос с мелодии от Кипър, Луцие Редлова от Чехия, изпълнители от Академията по музика в Любляна, джаз формация „София“.

Трето издание на Фестивала на светлините LUNAR през май /програма/

Денят на Европа е празник на Европейския съюз, на единството и мира на Стария континент. Отбелязва се на датата, на която френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединение в Европа. 

На 9 май 1950 г., 5 години след края на Втората световна война, той призовава за обединяване на френските и западногерманските ресурси и промишленост за производство на въглища и стомана, за да се избегнат бъдещи военни конфликти. „Декларацията на Шуман“ е в основата на Европейската общност за въглища и стомана, предшественик на днешния ЕС.