Сградата на „13 века България“ в София ще бъде напълно съборена до края на годината

9773
sgrada-13-veka-bulgaria
Снимка: Фейсбук/Йорданка Фандъкова

До края на годината ще приключи събарянето и разчистването на недовършената сграда на фондация „13 века България“ в кв. „Манастирски ливади – запад“. Това съобщи в социалните мрежи кметът на София Йорданка Фандъкова.

Теренът на ул. „Синанишко езеро“ и ул. „Казбек“ бе дарен на общината от фондацията и веднага след това започнахме процедурите за разчистване и обемно-устройственото проучване, което да покаже възможностите за строителство на новото училище и детска градина, каза още Фандъкова.

Амбицията на Столична община е на мястото на недовършената сграда догодина да започне строителството на първото в квартала основно училище, интегрирано с нова детска градина.

Според направените проучвания на мястото може да бъде изградена детска градина за 4 групи и училище с 21 паралелки от I до VII.

„Над 630 деца от квартала ще имат място, на което да се обучават, близо до дома им. Теренът от 6 дка не позволява по-голямо строителство и затова използваме максимално неговите възможности“, уточнява столичният кмет.

Проектът предвижда и изграждането на физкултурен салон, открити спортни площадки за футбол, баскетбол, волейбол, писта за бягане, публично пространство на училищния двор, площадки на детската градина и паркинг. Предвижда се също изграждане на стена за катерене, както и задължителната по волята на дарителя – фондация „13 века България“, многофункционална зала „Родна стряха“.

В бъдещата нова сграда ще има още място за кухненски блок, столова, бюфет и медицински център, а покривът на югоизточното тяло се предвижда да бъде озеленен. Училището и детската градина ще са с отделни входове и ще функционират независимо едно от друго.